לאורך ההיסטוריה אידיאל היופי הנשי השתנה בהתאם לתפיסות ולסטנדרטים שקבעה החברה, בכל תקופה האידאל התבטא במאפיינים שונים ודרש מנשים להתאים עצמן לקודים נוקשים של מראה . שאלת החקר שבה מתמקדת העבודה היא 'האם צילום מודל אופנה כמייצג את אידאל היופי השתנה לאורך השנים?'. בשביל לענות על שאלה זו אני חוקרת מהו אידיאל היופי משנות החמישים ועד המאה ה21.
שאלת המחקר מתקשרת לפרויקט הגמר שלי 'מוצרי טיפוח מוזרים' בו אני מצלמת אנשים עושים פעולות של חיי היום יום כמו אכילה ומקלחת אך לבושים במוצר הטיפוח המוזר בכך שביצירותי ניסיתי להעביר כמה מגוחך המרדף אחרי אידיאל היופי ושאנו צריכים לקבל את עצמנו.
לאור סקירת הספרות וניתוח הצילומים הבנתי שמודל היופי הנשי עבר תהפוכות ושינויים במהלך ההיסטוריה עד שהגיע לרזון השלדי של היום, חלקם מתהליכים שקרו באותה תקופה כגון זכויות נשים והתפתחות הפוטושופ וחלקם מצילומי האופנה שקבעו את טון העשור כגון 'המראה החדש' של כריסטיאן דיור או 'הרואין שיק' של קלווין קליין וזה הוכיח את השערת המחקר שלי 'צילומי מודלים של אופנה השפיעו על עיצוב אידיאל היופי בחברה'.
הקדמה לסקירת ספרות
סקירת הספרות שלי עוסקת בשאלה אותה חקרתי 'האם צילום מודל אופנה כמייצג את אידאל היופי השתנה לאורך השנים?'. את הסקירה אתחיל בפתיח קצר מהו אידיאל היופי ואחר כך אציג את אידיאל היופי לאורך השנים , משנות החמישים ועד המאה ה21, לסיכום אכתוב את ההשפעה של צילומי אופנה על עיצוב אידיאל היופי על פי ספרה של נעמי וולף 'מיתוס היופי'.
?מה הוא אידיאל היופי
ההגדרה המוסכמת של אידיאל היופי היא "הבניה חברתית, לפיה משיכה פיזית היא אחד הנכסים החשובים ביותר של האישה, אשר כל הנשים צריכות לשאוף להשיג ולתחזק. אידיאל היופי הנשי, המתייחס בין היתר גם לגוף האישה, משתנה מתרבות אחת לאחרת"
אף אחד לא שלם עם המראה שלו, כולנו היינו רוצים להיראות יותר טוב, עם היופי מגיעות יתרונות. ממחקרים עולה שאמהות מבלות עם ילדיהן היפים זמן רב יותר, מורים נוטים לתת ציונים טובים יותר לילדים יפים, ישנם סיכויים גבוהים יותר לשכנע שוטר לוותר על הדו"ח...
עובדה שבעולם המעוות שלנו יופי פותח דלתות למי שניחנו בו ולכן החברה ובעיקר נשים מרגישות לחץ אדיר להתעדכן כל הזמן עם אידיאל היופי ולהתאים את עצמם.
מתוך זה נשאלת השאלה "מה עושה את ה'יפה' ליפה?" ורעם נ. במאמרה "אידיאל היופי כמעצב סמל סטטוס נשי" מציגה לנו כמה 'קריטריונים' שאמורים לענות על שאלתינו. ראשית, לא הסנטימטרים או הקילוגרמים הם הקובעים את דגם היופי האידיאלי אלא היחס הכללי בין אברי הגוף שיוצר חזה רחב, מותניים צרים ואגן רחב ,יחס טוב בין המותניים לירכיים מעיד על בריאות ופריון. שנית, ככל שהצד הימני והשמאלי דומים יותר זה לזה, כך האדם נחשב למושך יותר, הסימטריה משפיעה על תחושת היופי אצל המתבונן וקובעת הערכה אינסטינקטיבית של יופי ומשיכה. ואחרון, חסד הנעורים, הצעיר נחשב ליפה משום שלאבולוציה יש אינטרס ליצור זיקה בין הגיל בו הפוריות בשיאה לבין משיכה מינית.
שנות החמישים
בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה, המסורת והערכים השמרניים עשו ״קמבאק״ גדול כשהגברים חזרו מהקרב חזרה לביתם נשים השאירו את בגדי העבודה שלהם מאחור והרגישו צורך להיות נשיות שוב. זו הייתה התקופה שבה סקסיזם לא היה רק נסבל אבל גם מצופה ומטרתם היחידה של הנשים הייתה לטפל במטלות הבית ובילדים, להיראות יפה תוך כדי וכתוצאה מכך הוקדש זמן רב להשגת אידיאל היופי הרווח בתקופה זו.
"המראה החדש" של כריסטיאן דיור שהושק בצרפת בשנת 1947 סימל את המעבר מ"אופנת המלחמה" האפורה ששלטה עד אז, לאופנה המבטאת נשיות, רכות, הוד והדר. שני סגנונות לבוש שלטו באופנת שנות החמישים, בשניהם הדגש היה על הבלטת החזה ויצירת מותן צרה, כאשר בראשונה החצאית עם תוספת בד מתרחבת ובשנייה החצאית חובקת ומדגישה את הירכיים. בשנים הללו הסגנון האופנתי מאפיין את חזרתה של האישה למרחב הפרטי, לבית, לאחר שנים של מלחמה בהן פעלה ופרנסה במרחב הציבורי.
ראשית, סוג הגוף של שעון החול היה מאוד מבוקש, מחוך שמטרתו ללחוץ, להרים, למשוך ולתמוך בגוף בכל המקומות ה״נכונים״ הפך לבגד חובה אצל כל הנשים. בנוסף, הבגדים באותה תקופה נועדו לפתות גברים אך נשארו באזור הצנוע והשמרני. נשים נהגו ללבוש חצאיות עיפרון צרות, חולצות מכופתרות וצמודות, ג'קטים בעלי שרוולי שלושת רבעי בגובה המותניים ועקבים היו חובה אפילו בבית.
שנית, טרנד האיפור היה "עין האיילה" כלומר עיניים גדולות, כהות ותמימות, השפתיים נצבעו בצבעים עזים של כתום, אדום וורוד בשביל להבליט אותם. עם זאת, השיער היה המרכיב הכי חשוב במראה ועליו היה להיות מתולתל או גלי בגובה הכתפיים, ג'לים ורולים היו הכרחיים על מנת שהשיער לא יזוז תוך כדי שהאישה עושה את מטלות הבית
שנות השישים
בשנות ה-60 נשים ביקשו להשתחרר מהכבלים החדשים של תפקיד הרעיה והאם, לצד עידן של שינויים גדולים שהתרחשו באותה תקופה כגון זכויות אזרח, זכויות נשים, המהפכה המינית, תחילת המעורבות של אמריקה במלחמת וייטנאם. כתוצאה מכך, רוח הנעורים השתלטה על המודלים של יופי, אופנה תרבות והאישה הממוצעת כבר לא הרגישה מוגבלת מההגדרה של הגבר כיצד עליה להיראות.
תחילת העשור עדיין שיקף את האלגנטיות של שנות החמישים ומודל היופי הייתה הגברת הראשונה, ז’קלין קנדי עם כובע הצילינדר המרובע שלה, מטפחות ראש, חליפות עם ז’קטים קצרים מרובעים, עם כפתורים גדולים במיוחד ושמלות פשוטות וגיאומטריות. בהמשך האידיאל של האישה האלגנטית הוחלף באידיאל של 'אישה-ילדה' שאותו ייצגה הדוגמנית הבריטית טוייגי עם עיניה הגדולות, גזרתה הדקיקה והמראה הנערי והשובב.
לאחר שהמעצבת, מרי קוואנט , הציגה את חצאית המיני , האופנה הצנועה נעלמה ובמקומה באה אופנת היוניסקס שמסתירה מותניים וחזה. וכמו שהשמלות הדגישו את הנעריות, כך גם האיפור יצר מראה בובתי. המייקאפ הבהיר את העור והעיניים הודגשו בעזרת איילינר עם הרבה ריסים מלאכותיים שהודבקו וצוירו בעפעף העליון והתחתון. בנוסף, בהשפעת הפופ-ארט הצבעים הבולטים הפכו לכתום, כחול בהיר, צהוב, סגול וכל קשת הפסטלים .
שנות השבעים
בשנות השבעים הנשים המשיכו את מרידתן כאובייקט מיני, הן רצו שיתייחסו אליהן כשוות לגברים ודרשו להיות עצמאיות. הן השתמשו באופנה והפכו את האינדיבידואליזם בבגדים לסמל של עצמאות וחופש, זה בא לידי ביטוי גם בשריפת החזיות שלהם ולבישת מכנסיים. אידיאל היופי החדש הוחלף גם הוא ברוח החופשיות של האישה העצמאית, הרזה והטבעית.
העשור התחיל עם הטרנד ההיפי של ילדי הפרחים שכלל חולצות טאי-דאי, חולצות איכרים מקסיקניות, פונצ’ו, מדים ובגדי צבא, מכנסיים מתרחבים וחצאיות ארוכות והכל בהדפסים צבעוניים פרחוניים. בהמשך, החולצות הגדולות הרפויות הוחלפו בחולצות צמודות דקיקות עם הדפסים גרפיים, סוודרים, מכנסי ג'ינס והכל בצבעים ניטרליים.
שנות השמונים
לצד משבר כלכלי נוסף שהגיע בעשור זה, התחזקה העצמאות הכלכלית של נשים ועלייה במעמדן בשוק העבודה. הן ביקשו להדגיש זאת במראה גופן וכך הפך מודל היופי הנשי למראה של אישה ספורטיבית, חטובה שמפגינה כוח והצלחה.
שנות ה-80 היו שנים שבהן זהותו של אדם נתפסה כמשתנה, ואנשים נדרשו להמציא את עצמם מחדש כל הזמן. זו הסיבה לכך ששנים אלו מאופיינות במגוון אדיר של טרנדים הכוללים את אופנת ביגוד הספורט ,בגדי גוף, טייטס מבריקים, חותלות וסרטים בשיער, במקביל אופנה עסקית שבה הנשים לבשו בלייזרים עם כריות כתפיים שהעניקו להן מראה של כתפיים רחבות וגבריות בנוסף, התסרוקות כללו שיער נפוח ומלא עוצמה.
מבחינת יופי, לאישה האידיאלית באותה תקופה היו גבות נועזות ועבות עם צללית כחולה על עיניה ושפתיים ורודות ונוצצות.
שנות התשעים
בתחילת שנות ה90 דור חדש של צלמים ומעצבי אופנה נולד ולרובם נמאס מהדוגמנים המושלמים. באותה תקופה צצו משפטים על ריקבון, הרס עצמי והתמכרות בעקבות זאת, קלווין קליין הוציא קמפיין חדש ובו ראו את קייט מוס במראה רזה במיוחד וחיוור עם עיגולים שחורים מסביב לעיניים והוא מציג לנו בעצם איך אנשים נראים לאחר מסיבת סמים.
מראה ה 'הרואין שיק' כבש את עולם האופנה ובמהרה הבנות מדפי המגזינים כבר לא היו ייצוג זוהר לשלמות שלא ניתן להשיגה, כל הפילוסופיה של מראה זה התבססה על הרעיון שיופי אותנטי נובע מהעובדה שמשהו שנחשב בעל ערך מטופל בהזנחה, בחוסר כבוד ואפילו במעט התעללות.
לפי זה האופנה התפתחה והופיעו חצאיות מיני צמודות וחולצות בטן. בנוסף, היה נפוץ להיות עם פירסינג בבטן ולא ללבוש חזיות מתוך המחשבה של ״להחזיק ציצים מושלמים״, רגליים ארוכות ודקות, לא לקח זמן רב עד שבסופו של דבר הניתוחים הפלסטיים ותוכניות הדיאטה החלו לפרוח.
המאה ה-21
השינוי הגדול ביותר במאה ה -21 היה הסקסואליזציה, הפיכת משהו למיני. נשים עודדו להיות עצמאיות ,שאפתניות וגם משוחררות מינית עם זאת, אף אחד לא עודד דימוי גוף חיובי . אידיאל הרזון הקיצוני המשיך להיות במרכז העניינים והחמיר רבות כאשר עידן הדוגמניות של ויקטוריה סיקרט נכנס ובו ראו דוגמניות רזות וגבוהות עם חזה גדול, שיער שופע וגוף חטוב, כולם רצו להיות אחת מהמלאכיות של ויקטוריה סיקרט, או לפחות להיראות כמו אחת, ועד שנת 2007 הפרעות האכילה היו בשיאן.
עם התפתחות הטכנולוגיה ואיתה התפתחות הפוטושופ, מודל היופי השתנה ובמקום להקטין נשים הוא מאפשר להן להיות מלאות. כתוצאה מכך האישה האידיאלית הפכה לאישה בעלת גזרת שעון החול עם חזה וישבן גדול, גבות עבות ושפתיים מלאות.
כעת אנו נמצאים באמצע המאבק בין דימוי גוף בריא ואהבה לצורתנו הטבעית לבין יצירת העצמי המושלם. יותר ויותר אנשים מעודדים להראות כיצד נראה גופם בפועל, אך במקביל אותם אנשים מצופים להיראות ללא רבב בכל עת.
ההשפעה של צילום אופנה על עיצוב אידיאל היופי
ב1991 פירסמה נעמי וולף ספר רב השפעה בשם "מיתוס היופי" שבו היא מציגה ביקורת רדיקלית על תעשיות הזוהר, היופי והרזון. היא טוענת לדיכוי פסיכולוגי וגופני של נשים באמצעות תעשיות אלו, הנוצר ע"י אינטרסים כלכליים פוליטיים וגבריים.
לפני המהפכה התעשייתית, אישה ממוצעת לא הייתה מסוגלת להרגיש כלפי "יופי" את מה שמרגישות כלפיו נשים מודרניות, החוות את המיתוס כהשוואה בלתי פוסקת לאידיאל גופני הזוכה לתפוצה המונית אך כעת בזכות הטכנולוגיות החדשות והבולט ביניהם הוא צילומי אופנה שמאפשרים לייצר ולשעתק דימויים שמכתיבים לנשים כיצד עליהן להיראות.
יתר על כך, מודל היופי המוקצן שאנו רואים כיום הוא ברובו תוצר של אינטרסים כלכליים, בתי האופנה הגדולים וחברות הקוסמטיקה מציגות מודל יופי קשה להשגה בכדאי לגרום לכך שנשים ישתוקקו להראות כך וירכשו מוצרים רבים שהיא מפרסמת.
סיכום ומסקנות
שאלת המחקר שלי היא האם צילום אופנה כמייצג את אידיאל היופי השתנה לאורך השנים וכפי שניתן להבין מסקירת ספרות זו, צילומי מודלים של אופנה אכן השפיעו על עיצוב אידיאל היופי בחברה. בשנות החמישים להיות אישה מלאה נחשב לסקסי ומושך אך ככל שעובר הזמן אנו רואים איך תופעת הרזון המוקצן נכנסת יותר ויותר לחיינו, כתוצאה מתפתחת תדמית גוף שלילית בקרב נשים בעיקר הגורמת לעיסוק בדיאטה להפחתת משקל שמתפתחת להפרעות אכילה ולמחלות קשות וממושכות שגורמות סבל משמעותי לחולה ולמשפחתו ואף מוות אך באופן אירוני, מחקר ישראלי מצא כי נשים צעירות סבורות שמחלת האנורקסיה מסייעת במציאת עבודה, חברים ומעלה את הפופולריות החברתית. התוצאה של מודל היופי היא הרסנית גם עבור הדוגמניות שעובדות בתעשייה, מחקר שנערך בנושא בקרב דוגמניות מצא שרוב הדוגמנית הודו שהתבקשו לרדת במשקל, למרות שרובן מוגדרות בתת-משקל והן שמעו איומים שאחרת לא ימצאו עבודה או שהסוכנות לא תייצג אותן.
אנו מבינים שמטרת צילום האופנה היא ליצור דמות אידיאליסטית וחיבור בינה לבגדים ובכך להשפיע על התפיסה העצמית ועל המעמד החברתי, דוגמנית רזה מוצגת כמודל יופי אידיאלי וקשה להשגה תגדיל את רווחי החברה משום שנשים ישתוקקו להיראות כמוה ולכן ירכשו את המוצרים שהיא מפרסמת. אומנם, מודל היופי משתנה מעשור לעשור לא רק דרך צילומי האופנה אלא גם מושפע מן התהליכים שקורים בסביבה, תום מלחמת העולם השנייה בשנות החמישים, זכויות הנשים והמהפכה המינית בשנות השישים והשבעים, התחזקות העצמאיות של נשים בשנות השמונים, תנועת הגראנג' של שנות התשעים, הסקסואליזציה והתפתחות הטכנולוגיה במאה ה21.
יתר על כך, עבודת חקר זאת השפיעה על הפרויקט הסאטירה שלי 'מוצרי טיפוח מוזרים' בכך שביצירותי אני מנסה להעביר כמה מגוחכים המוצרים המבטיחים מרפא מיידי לכל בעיות היופי משום שכפי שהבנו מעבודת החקר, אידיאל היופי משתנה כל הזמן .
הצלמים אותם בחרתי עוסקים בצילום יופי ובחלק זה אני אסביר מדוע בחרתי בהם ואנתח שלושה פריימים שלהם. הצלמת הראשונה שעליה אדבר היא סינדי שרמן אשר צילומיה מכוונים לחתור תחת סטריאוטיפים של נשים בתקשורת. הצלמת השנייה היא הצלמת מיכאלה נורוק אשר עשתה סדרה שבה היא מראה את אידיאל היופי הנשי בכל העולם. אני אסיים עם הצלמת מקסים קרדול אשר מצלמת בשביל המגזין ווג נשים במגוון גוונים וגדלים.
הקדמה לניתוח צלמים
סינדי נולדה ב1954 בניו ג'רזי , ארצות הברית, בחרתי בה משום שדמותה של האישה היא במרכז יצירותיה של האמנית הפמיניסטית. שרמן יוצרת סדרות של צילומים בהן היא מופיעה כשהיא מחופשת, או מוצבת בתוך סיטואציה מבויימת. בצורה זו היא חוקרת סטריאוטיפים נשיים ובודקת איך העלילות והדימויים שפולשים לחיינו מתוך תוכניות טלוויזיה, סרטים, פרסומות וכו' מכתיבים את התפיסה של האישה בעיני עצמה ובעיני הגבר.
סינדי שרמן
בתמונה זו אנו רואים אישה בצד ימין של הפריים שמושיטה יד לספר מתוך ארון ספרים.
סטריאוטיפ זה של האינטלקטואלית הנשית הצעירה על סף גילוי 'הנשיות האמיתית שלה' היה מאוד פופולרי, הגוונים בשחור לבן, עומק השדה הרדוד והקווים של מדפי הספרים מושכים את תשומת הלב שלנו לאישה אשר מסתכלת הצידה אל האופק ומייצרים עומק.
הצלמת בחרה לצלם במדיום שוט ,באיזו גבוה שיצר גרעיניות, במהירות תריס גבוהה יחסית כדי שהיד שמושיטה לספר לא תצא מטושטשת ובתאורה מלאכותית שנופלת עליה מלמעלה בנוסף, הצלמת מביימת את עצמה.
התמונה שופכת אור על סוגי התפקידים המגדריים שנחשבו לנשים- ספרנית.
תמונה 1
Untitled Film Still #13
1978
בתמונת מדיום שוט זו אנו רואים אישה בצד ימין של הפריים לבושה בסינר עומדת ליד הכיור במטבחה.
התמונה מייצגת את הסטריאוטיפ של עקרת הבית מסוף שנות החמישים ותחילת השישים, מבטה של האישה שנחתך מהתמונה ומודגש על ידי איפור העיניים המיותר מעורר את תשומת ליבנו ומלמד שהיא משועממת ,מיואשת ובעיקר לא שמחה מחייה.
הצלמת שמביימת את עצמה החליטה לצלם בשחור לבן ובעומק שדה מלא חוץ מהסיר שלא בפוקוס המצביע אל שדייה ויוצר עומק בפריים בנוסף, התאורה המלאכותית מלמעלה יוצרת צל רך הנופל על המטבח שתופס את רוב התמונה, דבר המדגיש את הסטריאוטיפ שניסתה סינדי להעביר.
התמונה שופכת אור על סוגי התפקידים המגדריים שנחשבו לנשים- עקרת בית
תמונה 2-
Untitled Film Still #3
1977
בתמונה זו אנו רואים אישה שוכבת על מיטתה לבושה רק בתחתון, חזיה וחלוק פתוח מחזיקה מראה במרכז התמונה . סטריאוטיפ זה האישה שמחכה במיטה לגבר מאוד פופולרי גם כיום. גם תמונה זו בשחור לבן דבר שרק מדגיש את הריקנות שבעיניה ובמבטה , עומק השדה המלא יחד עם הבחירה במדיום שוט שמים את המיקוד על האישה ואך זווית הצילום הגבוהה מקטינה אותה, דבר התורם למסר שרצתה סינדי להעביר.
יתר על כך, שרמן שמביימת את עצמה צילמה באיזו גבוה שגרם לגרעיניות ובמהירות תריס גבוהה יחסית כדי שהשמיכה שעליה היא נשכבת לא תצא מטושטשת ובכך יצרה גם עומק בפריים.
התמונה שופכת אור על סוגי התפקידים המגדריים שנחשבו לנשים - צעצוע מין.
תמונה 3
- Untitled Film Still #6
1977
מיכאלה נורוק
מיכאלה נורוק נולדה ב1987 בבוקרשט, רומניה, ואני בחרתי בה משום שסיפורה מעורר השראה. היא פוטרה מהעבודה שלה והחליטה שזאת הזדמנות טובה לצאת למסע מסביב לעולם , היא עברה ב 4 שנים האחרונות 60 מדינות שונות ובכל אחד מהם צילמה נשים שפגשה בדרכה וכך היא התחילה את 'אטלס היופי' פרויקט צילום המתעד את היופי הנשי ברחבי העולם.
תמונה 1
עמק האומו באתיופיה
בתמונת קלוז אפ זו רואים אישה כהת עור שעל גופה רק תכשיטים אתיופים מסורתיים.
זווית הצילום והקומפוזיציה מושכים אותנו אל עיניה שעומדות מנגד לצבעוניות המודגשת (עיבוד) בתמונה בנוסף, עומק השדה הרדוד והתאורה הטבעית שנוחתת עליה מדגישים את יופיה המיוחד ותווי פניה. מיכאלה צילמה בחוץ ובאור יום ובשל כך השתמשה באיזו נמוך ובמהירות תריס לא איטית למרות שאין תנועה כדי שתכשיטיה לא יעופו בנוסף, יש שימוש בתאורה מלאכותית רכה שיוצרת את הברק על שפתיה.
מסר התמונה הוא להראות שהיופי הנשי בא בכל צבע ולא תלוי בבגדים שלך.
תמונה 2
סוריה
בתמונה זו ניתן לראות נערה לובשת בגדים צנועים ומחזיקה ספרים ומחברות בצד ימין של הפריים . מיכאלה צילמה באור יום ,שאומר איזו נמוך, במדיום לונג שוט ואמנם יש עומק שדה רדוד אך ניתן לראות שהיא חיה במקום עני שתופס את רוב התמונה, כנראה מחנה פליטים. מעבר לזה, מהירות התריס הגבוהה גרמה למים במערכת הניקוז לקפוא ויצר עומק בפריים והשחור לבן בבגדיה באים מנגד לצבעוניות המחברות שהיא מחזיקה.
בעזרת התמונה הצלמת גם מראה את היופי הטבעי של הנערה במקום שלא רואים בו הרבה יופי וגם מראה את האומץ של הילדה שלומדת ומחכימה במקום שלא מרשה לה.
תמונה 3
צ'יצ'יקסטננגו , גואטמלה
בתמונה זו ניתן לראות אישה מבוגרת במרכז הפריים שלובשת שמלה שמקושטת בכל מיני צבעים ועיצובים ועל ראשה כובע צבעוני וגדול במיוחד שככל הנראה מחזיק בתוכו פירות וירקות ובשל כך העלתה את מהירות התריס כדי שלא יזוז.
בתמונה זו כל האלמנטים מדגישים אחד את השני - בגדיה וזווית הצילום מדגישים את הקמטים, הצבעוניות המעובדת מדגישה את שיערה הלבן ואת הניצוץ שיש בעיניים שלה בנוסף, עומק השדה הרדוד והבחירה במדיום קלוז אפ מלמדים על שגרת החיים שלה, ללכת לשוק לקנות מצרכים ולסחוב אותם עד הבית בשביל לבשל למשפחתה. נורוק צילמה באור יום אך השתמשה גם בתאורה מלאכותית רכה שנתנה לפניה ברק.
המסר שאנו רואים פה הוא שיופי נשי טבעי לא דוהה עם הגיל.
מקסים קרדול
מקסים קרדול הינה צלמת אופנה ויופי צעירה שעובדת בשביל המגזין ווג. בחרתי בה משום שמאוד אהבתי את העובדה שהיא מצלמת דוגמניות בכל מיני גדלים וצבעים בניגוד לאידיאל היופי השולט ומגישה את עבודותיה למגזין אופנה נחשב ביותר המשפיע רבות על עולם האופנה והיופי.
בתמונה זו ניתן לראות אישה מלאה לבושה רק בתכשיטים במרכז הפריים.
התמונה נלקחה בסטודיו ,זאת אומרת בתאורה לא טבעית, זווית בגובה העיניים, במדיום קלוז-אפ ולפי שערה הקפוא ולא בפוקוס אנו מבינים שמהירות התריס גבוהה ועומק השדה רדוד כמו כן, יש קונטרסט בין הצבע הכחול החזק בשרשרת לבין הצבעים הנטרליים בתמונה.
כפי שרואים הדמות בתמונה לא מגלמת את אידיאל היופי שאנו בדרך כלל רואים במגזינים מסוג זה, הדמות הינה דוגמנית למידות גדולות עם שיער מבולגן, חיוך עם חניכיים ושערות בידיים כלומר, המסר בתמונה הוא שאין אידיאל יופי אחד אלא כולם יפות בדרך שלהם והגיע הזמן שמגזינים המכתיבים לנערות מה נחשב ולהראות גדלים שונים של יופי.
תמונה 1
Tatjana
בתמונת מדיום קלוז אפ זו ניתן לראות נערה כהת עור במרכז הפריים לובשת חיג'אב ועגילים.
זווית הצילום, עומק השדה הרדוד ואיפור העיניים הכבד מכוונים את תשומת הלב שלנו לפניה, במיוחד הצבע הורוד שבא מנגד הצבעים הנטרליים בנוסף, התאורה בתמונה באה מהחלון שמאיר את צד ימין שלה ויוצר צל רך שחוצה את פניה.
מקסים העלתה את מהירות התריס ,כדי שהחיג'אב לא ימרח, וגם את האיזו ,כדי לחפות על חוסר האור.
דוגמנית כהת עור שמצטלמת עם סממן של דת האיסלאם לא רואים הרבה במגזינים כלומר, בעזרת תמונה זו מקסים מנסה לשבור את הגבולות
תמונה 2
DEQA
בתמונה זו ניתן לראות את הצד השמאלי של אישה באקסטרים קלוז-אפ .
לאישה יש ויטיליגו הגורם לחלקים מהעור לאבד את צבעם ולהפוך לבהירים. התמונה בשחור לבן כדי להדגיש את הכתמים שעל עורה והיד שעל פניה יוצרת עומק בפריים בנוסף, דרך עיניה מבינים שהתאורה טבעית ,באה מהחלון שמשמאלה, וזווית הצילום היא בגובה העיניים.
בשל גודל הפריים קרדול נאלצה להעלות מהירות תריס ולסגור צמצם כדי שתווי פניה לא יהיו מטושטשים.
גם תמונה זו לא מגלמת את אידיאל היופי, לדוגמנית יש מחלת עור נדירה, רווח בשיניים וגבות לא מסודרות כלומר, המסר שהצלמת באה להעביר בתמונה זו הוא לקבל את עצמך.
תמונה 3
TERENCE
סיכום ומסקנות
שאלת המחקר שהנחתה אותי בעבודתי היא 'האם צילום מודל אופנה כמייצגים את אידאל
היופי השתנה לאורך השנים?' במהלך החקר אוששה השערתי ונמצא כי צילומי מודלים של
אופנה השפיעו על עיצוב אידיאל היופי בחברה.
ראשית, נאלצתי לשאול מה הופך את ה'יפה' ליפה? וזה הוביל אותי לשלושה קריטריונים- יחס טוב בין אברי הגוף שיוצר חזה רחב, מותניים צרים ואגן רחב , סימטריה בפנים וגיל. לאחר מכן הצגתי את אידיאל היופי משנות החמישים ועד היום ומצאתי שאז להיות אישה מלאה נחשב לסקסי ומושך אך לאורך השנים תופעת הרזון המוקצן שהונהגה על ידי צלמי האופנה השתלטה על אידיאל היופי , זהו תוצר של אינטרסים כלכליים מצד בתי האופנה וחברות הקוסמטיקה על מנת לגרום לנשים שמשתוקקות להיראות כמו דוגמניות המותג לרכוש את המוצרים שהם מפרסמים. עם זאת, גיליתי שמודל היופי לא מושפע רק מצילומי האופנה אלא גם מההיסטוריה של אותה תקופה, בשנות החמישים הנשים השאירו את בגדי העבודה שלהם בצד והרגישו את הצורך להיות נשיות למען בעליהם שחזרו ממלחמת העולם השנייה ולכן האופנה של אותה תקופה התרכזה בלהדגיש את הגוף, בשנות השישים זכויות נשים והמהפכה המינית לצד עוד שינויים העניקו את הביטחון לנשים להשתחרר מההגדרה של הגבר איך עליה להראות ולכן ,בניגוד לעשור הקודם, האופנה התרכזה בלהסתיר מותניים וחזה ולהדגיש את הנעריות, בשנות השבעים הנשים המשיכו את מרידתן כאובייקט מיני ודרשו שיתייחסו אליהן כשוות לגברים ולכן האופנה באותה תקופה התרכזה ברוח החופשיות של האישה העצמאית והטבעית וכך החל טרנד ילדי הפרחים, המשבר הכלכלי בשנות השמונים חיזק את עצמאותם הכלכלית של נשים ומעמדן בשוק העבודה ולכן האופנה התרכזה במראה ספורטיבי שמפגין כוח והצלחה, בעקבות טרנד הגראנג' בשנות התשעים תופעת הרזון הגיעה לשיאה והמראה המוזנח כבש את עולם האופנה, המאה ה21 מתחלקת לשני מודלי יופי, אחד ממשיך את אידיאל הרזון הקיצון שהחמיר כאשר עידן הדוגמניות של ויקטוריה סיקרט נכנס והשני מעודד בנות להיות מלאות אך רק ב'מקומות הנכונים' על מנת לקבל את גזרת שעון החול שהושפע מהתפתחות הפוטושופ.
שנית, בחלק של ניתוח צילומים בחרתי דווקא צלמות שהולכות נגד אידיאל היופי השולט. סינדי שרמן יוצרת סדרות של צילומים שחוקרים סטריאוטיפים של נשים בתקשורת וכיצד הם משפיעים על תדמית האישה בעיני עצמה ובעיני הגבר, ביצירות שאני ניתחתי גיליתי שהיא שמה דגש על יחסי דמות רקע שכן הרקע בדרך כלל תופס את רוב התמונה ועל המבט הריקני בפניה על מנת להעביר לצופה את הסטריאוטיפ אותו היא צילמה.לעומת שרמן, מיכאלה נורוק לא מצלמת בסטודיו או מביימת את עצמה אלא מסתובבת בעולם ומצלמת נשים שפגשה בדרך כדי להראות שיופי נשי משתנה ממקום למקום ואינו תלוי בגורמים חיצוניים כמו איפור או כסף, ביצירותיה יש דגש על זווית צילום בגובה העיניים ועומק שדה רדוד כדי למנוע הסחות מהפרצוף ובאטלס היופי שלה יש נשים בכל הגילאים והגוונים. גם מקסים קרדול מצלמת נשים בכל הגדלים והצבעים ואת עבודותיה מגישה למגזין האופנה והיופי הנחשב ביותר,ווג. ביצירותיה היא שמה דגש על הדוגמניות שכן הן ממלאות את כל התמונה ובכל אחת הודגש יופייה המיוחד על מנת להוכיח שאין אידיאל יופי אחד אלא כולן יפות בדרך שלהן.
רפלקציה אישית
עבודת החקר תרמה ליצירה האישית שלי בכך שלמדתי כמה כוח יש לצילומי אופנה וכיצד בשנייה הם יכולים לשנות את אידיאל היופי ולכן ביצירותי ניסיתי להוריד את הכוח הזה דרך צילום סאטירי של מוצרי טיפוח מוזרים ומגוחכים המבטיחים להפוך אותך למודל היופי. עבודה זו תרמה לפרויקט שלי גם בכך שדרכה גיליתי עוד צלמות שהולכות נגד אידיאל היופי כל אחת בדרך שלה והן נתנו לי המון השראה יתר על כך, סקירת הספרות העשירה רבות את הידע שלי ואף שינתה את תפיסתי על תעשיית היופי כי למדתי שתפקיד צילומי אופנה הוא לא לשווק מוצרים אלא לפתח תדמית גוף שלילית בקרב נשים שמתפתחת ברוב המקרים להפרעות אכילה ובכך לגרום להן לרכוש את מוצריהם ובכך להעלות את רווח החברה, עובדה זאת גרמה לי להבין כמה חשיבות יש לנושא זה ונתן לי עוד הערכה לצלמים שחותרים תחת אידיאל היופי בכלל ולצלמות אותן חקרתי בפרט.
ביבליוגרפיה
וולף נ' (2004) מיתוס היופי, תל אביב, הוצאת הקיבוץ המאוחד.
נילי ר' (2003) אידיאל היופי כמעצב סמל סטטוס נשי, כוורת, גיליון 6, 12-19.
Gertrud L' (2000) A history of fashion in the 20th century